Service
Referenties

Villa Kogelhof in Kamperland

Vanaf het begin was het duidelijk, dat het bijzondere landschap zo veel mogelijk behouden moest blijven. Architect Paul de Ruiter creëerde twee haaks op elkaar staande en door een open ruimte verbonden bouwwerken.

Een zweem van luxe

Wonen – waar anderen op vakantie gaan: in Kamperland in de provincie Zeeland. In deze kustplaats genieten bewoners en vakantiegangers van wandelen langs het strand, dartelen in de zee of luie avonden met vrienden. Een gezin koos deze idylle uit voor hun nieuwe thuis: dat heeft geleid tot een spectaculaire woning van 715 vierkante meter, ontworpen door architectenbureau Paul de Ruiter, Amsterdam.

Vanaf het begin was het duidelijk, dat het bijzondere landschap zo veel mogelijk behouden moest blijven. De opdrachtgever oriënteerde zich daarnaast voor de vormgeving van het huis naar de typische kenmerken van de streek. Kijkend naar de provincie, waarvan de eilanden en schiereilanden worden doorsneden door kanalen en die door dijken en bruggen bij elkaar worden gehouden, dan begrijp je de architectuur van deze villa. Aan de horizon staat de Oosterscheldekering.

De opdrachtgever wilde een eenvoudige, maar tegelijkertijd visueel opvallende en ongewone woning. Architect Paul de Ruiter creëerde twee haaks op elkaar staande en door een open ruimte verbonden bouwwerken. De villa heeft een onderaards gedeelte dat als het ware in het landschap is ingebouwd: daarin bevindt zich een garage voor zes auto's en een tractor naast een royaal kantoor, een badkamer en een opslagruimte. Deze begane grond is voor de helft in een helling gebouwd.

Vredig contact met de natuur

Via een trap komt het gezin in het eigenlijke woongedeelte, een langgerekt glazen object. Het keukengedeelte, de sanitaire ruimte en de opslagruimte vormen een eenheid. Aan de uiteinden van deze verdieping bevinden zich de slaapvertrekken. Passend bij het geheel heeft de architect gekozen voor de schakelaarserie Gira E2 in antraciet, waarvan het minimalistische design en de heldere vormtaal uitstekend aansluiten bij het binnenhuisarchitectuurconcept. Een andere wens van de opdrachtgever was om open en royaal te wonen. Paul de Ruiter heeft dat in het extreme doorgetrokken: het eigenlijke wonen van het gezin vindt plaats op hoogte. De bovenverdieping zweeft 3,5 meter boven de grond en profiteert van een groten glazen façade. De scheiding tussen binnen en buiten verloopt geleidelijk, het contact met de natuur is voelbaar.

Energie-efficiënt

Tot de huistechniek behoren een uitgekiend energieconcept en de klimaatgevel. De villa is volledig energieneutraal door de inzet van een luchtwarmtewisselaar, een zonnecelinstallatie en een windmolen. Op het perceel zijn 71.000 bomen gepland, die tevens worden gebruikt voor pelletverwarming. Zo heeft de woning in elk jaargetijde een comfortabel binnenklimaat – efficiënt en milieuvriendelijk.

Architectuur

Architectenbureau Paul de Ruiter
Valschermkade 36D1059 CD
Amsterdam NL
Tel.: +31(0)20-6263244
Fax: +31(0)20-6237002
info@paulderuiter.nl
www.paulderuiter.nl

Installatie

Installatie Techniek Niewenhuijse
Havenweg 48b
4455 TG Nieuwdorp
Tel +31(0)113-613353
info@itn-nieuwdorp.nl
www.itn-nieuwdorp.nl

 

Prijzen

Nederlandse ARC13 Architectuur Award
Duitse AIT Award 2014
Duitse Iconic Award 2014
Franse Fiabci Award 2014
Amerikaanse A+ Architizer Award 2014
Nederlandse Staalprijs 2014
Italiaanse Dedalo Minosse Award 2014
Genomineerde voor de prestigieuze Mies van der Rohe Award

 

Fotogalerij

Een woning in harmonie met het landschap.

Het eigenlijke wonen van het gezin vindt plaats op hoogte.

De bovenverdieping zweeft 3,5 meter boven de grond en profiteert van een groten glazen façade. De scheiding tussen binnen en buiten verloopt geleidelijk, het contact met de natuur is voelbaar.







Foto's: Jeroen Musch

Service

TOP

Gira maakt op het domein gira.com gebruik van cookies. Door het bezoeken van onze website stemt u in met het plaatsen van cookies. Meer informatie over de door ons of derden gebruikte cookies en de mogelijkheden om het plaatsen ervan te voorkomen vindt u in onze privacyverklaring.

Accepteren
 
Weigeren