Service
Referenties

ThyssenKrupp Quartier in Essen

Het Headquarter Q1 vormt het hart van het nieuwe parkachtige ensemble. Het Quartier symboliseert openheid en transparantie.

Met de nieuwbouw van het hoofdkantoor in Essen verhuisde ThyssenKrupp AG na een bouwperiode van 3 jaar terug naar de oorsprong van het bedrijf.
In totaal 230 hectare omvat de zogenaamde Krupp-gordel, het volledig nieuw bebouwde areaal waar alle tot dusver verspreid liggende kantoorgebouwen van het gediversifieerde industriële concern werden samengevoegd. In 1811 ving de bedrijfsgeschiedenis hier aan met staalgieterij Fried. Krupp.

Voor het ontwerp van het campusachtige bedrijfsterrein tekenden ARGE Architekten TKQ, JSWD Architekten en Chaix & Morel et associés. Doel van de opdrachtgever was een hoofdkantoor dat openstaat voor medewerkers en burgers en het transparante bedrijfsbeleid symboliseert. Bijna de helft van de bouwmaterialen was daarbij afkomstig van de opdrachtgever zelf.

Rondom een centraal waterbassin is een homogeen ensemble van gebouwcomplexen gegroepeerd in een parkachtig landschap. Het representatieve en functionele hart vormt het Headquarter Q1: een glazel kubus aan de voet van de wateras. Aan beide zijden strekken zich het al Q2 genoemde Forum, kantoorgebouwen en een parkeergarage uit. Andere bouwwerken zijn gepland. Verschillend vormgegeven wegen verbinden alle gebouwen en doorkruisen daarbij zelfs het wateroppervlak.

Het uiterlijk van de gebouwen is gebaseerd op het principe van schaal en kern: Grote glasgevels worden in secties omhuld door een metalen raster, geperforeerde platen en zonweringlamellen. Afhankelijk van het daglicht ziet het gebouw er daardoor steeds weer anders uit. Daar bovenop komt een nauwkeurig afgestemd lichtconcept door van binnen naar buiten werkende verlichting.

Met de eisen aan energie-efficiëntie en een duurzame omgang met natuurlijke hulpbronnen werd bij de nieuwbouw grondig rekening gehouden. Daarvoor ontving het Quartier het gouden DGNB-certificaat. Het Quartier is voorzien van het schakelaarprogramma Gira E2 in klassiek zuiver wit en Gira E22 in de special kleur platina.

Architectenbureau

ARGE Architekten TKQ,
JSWD Architekten,
Chaix & Morel et Associés

Fotogalerij


Het nieuwe hoofdkantoor van ThyssenKrupp AG in Essen verenigt 12 afzonderlijke gebouwen op een campusachtig areaal. Bijna de helft van de bouwmaterialen is afkomstig van de opdrachtgever zelf.

Het Headquarter Q1 vormt het hart van het nieuwe parkachtige ensemble. Het Quartier symboliseert openheid en transparantie.

De grote glasgevels worden deels omhuld door een metalen raster, geperforeerde platen en zonweringlamellen. Al naar gelang de lichtinval ziet het gebouw er anders uit.

De efficiënte en duurzame verlichtingstechnologie was een van vele criteria waarvoor het Quartier werd onderscheiden met het gouden DGNB-certificaat.

De open architectuur en een nauwkeurig afgestemd verlichtingsconcept zorgen voor een zo natuurlijk mogelijke verlichting.

Alle foto's: ThyssenKrupp

Service

TOP

Gira maakt op het domein gira.com gebruik van cookies. Door het bezoeken van onze website stemt u in met het plaatsen van cookies. Meer informatie over de door ons of derden gebruikte cookies en de mogelijkheden om het plaatsen ervan te voorkomen vindt u in onze privacyverklaring.

Accepteren
 
Weigeren