Service
Referenties

Concertgebouw in Erl

Midden in het Tiroler berglandschap realiseerde Delugan Meissl Associated Architects het nieuwe concertgebouw in een bouwtijd van slechts 21 maanden.
Foto: Peter Kitzbichler

Architectonische meesterwerken

Midden in het Tiroler berglandschap, op slechts enkele kilometers van de grens met Bayern, ontstond in de jaren 1957 tot 1959 een passiespeelhuis. Het is gebouwd naar een ontwerp van de architect Robert Schuller. Het bevindt zich in de gemeente Erl met een kleine 1.500 inwoners. Net zoveel als het aantal zitplaatsen in het passiespeelhuis, wat je van buitenaf niet zou zeggen. Robert Schuller heeft het gebouw harmonieus in het landschap ingevoegd en de buitengewone, gewaagde vorm tot een markant symbool van de streek gemaakt. Tot op vandaag geldt het gebouw als een akoestisch en architectonisch meesterwerk. Er is echter nooit voorzien in verwarming zodat er in de winter tot nu toe in Erl geen voorstellingen plaatsvonden.

Dankzij een private financier kon een architectuurprijsvraag worden uitgeschreven voor nieuwbouw. Deze werd, temidden van gerenommeerde concurrenten, gewonnen door het Weense bureau Delugan Meissl Associated Architects. Deze heeft het nieuwe concertgebouw in slechts 21 maanden direct naast het oude passiespeelhuis gebouwd. Eind december 2012 werd het ingewijd.

De architectuur van het concertgebouw respecteert bewust het bestaande passiespeelhuis. Het bureau Delugan Meissl Associated Architects heeft het gebouw zo ver mogelijk in de naastgelegen rotswand geschoven. De welving van het gebouw van Schuller namen ze op en leidden deze als het ware weer de berg uit. Om contrast te creëren met het witte passiespeelhuis, hebben ze het gebouw juist donker uitgevoerd. Zo ontstaat een seizoensafhankelijk kleurenspel: in de winter versmelt het witte passiespeelhuis met de besneeuwde omgeving en steekt het donkere concertgebouw scherp af tegen het lichte landschap. In de zomer daarentegen past het zwarte omhulsel zich aan aan het door het donkere woud gedomineerde landschap, zodat de lichte gevel van het passiespeelhuis op de voorgrond staat.

De foyer met zijn glad-witte oppervlakken vormt een expressief contrast met de concertzaal. Deze wordt gedefinieerd door een duidelijke materiaalafwisseling: houten oppervlakken en bedekte kleuren zorgen voor een warme gezelligheid. Alle 862 zitplaatsen bevinden zich heel klassiek recht tegenover de 450 vierkante meter grote toneelruimte. Het zicht vanuit de orkestbak is indrukwekkend: met 160 vierkante meter is het het grootste dat concertzalen wereldwijd hun orkesten aan ruimte kunnen bieden.

Rondom de grote zaal zijn de kantoren en oefenruimten, werkplaatsen en opslagruimten gerangschikt. De inzingruimten, de garderobes en grimeerruimten liggen juist aan lange gangen.

Het bureau Delugan Meissl Associated Architects heeft gekozen voor het schakelaarprogramma Gira E2. Dit verbindt een puristische vormgeving met een hoge kwaliteit: de schakelaarserie E2 is van breukvast thermoplast met een elegant, licht gematteerd oppervlak.

Architectenbureau

Delugan Meissl Associated Architects
Mittersteig 13/4
1040 Wien
Tel.: +43 (1) 585 36 90
Fax: +43 (1) 585 36 90 11
office@dmaa.at
www.dmaa.at

Fotogalerij

Het bureau Delugan Meissl Associated Architects heeft het concertgebouw zo ver mogelijk in de naastgelegen rotswand geschoven.
Foto: Peter Kitzbichler

De architectuur van het concertgebouw (rechts) respecteert het bestaande passiespeelhuis.
Foto: Peter Kitzbichler

De foyer met zijn glad-witte oppervlakken staat in contrast met de concertzaal.
Foto: Tom Benz

Het hart: de in hout uitgevoerde muziekzaal voor in totaal 862 bezoekers.
Foto: Peter Kitzbichler

Service

TOP

Gira maakt op het domein gira.com gebruik van cookies. Door het bezoeken van onze website stemt u in met het plaatsen van cookies. Meer informatie over de door ons of derden gebruikte cookies en de mogelijkheden om het plaatsen ervan te voorkomen vindt u in onze privacyverklaring.

Accepteren
 
Weigeren