Service
Referenties

Bibliotheek van de Hochschule in Leipzig

De bibliotheek en het mediacentrum zijn vormgegeven door het Berlijnse architectenbureau Léon Wohlhage Wernik.

Een campus ontstaat

De Hochschule für Technik, Wirtschaft und Kultur, in het kort de HTWK, is in juli 1992 opgericht. Dat was echter geen oprichting in de eigenlijke zin – veelmeer werd in de boekenstad Leipzig een lange traditie voortgezet: technische onderwijsinstellingen naast leerplekken voor bibliothecarissen, boekhandelaren, museologen en polygrafen. Daarbij is het vakgebied van de economische wetenschappen op een bijzondere manier met de stad verbonden: Leipzig heeft zoals bekend een grote geschiedenis als handels-, beurs- en economisch centrum. De Technische Hochschule Leipzig, die is voortgekomen uit de Hochschule für Bauwesen en de Ingenieurhochschule, heeft jongere wortels.

Wie ten tijden van de oprichting naar de HTWK ging, moest vooraf goed nadenken waar hij heen wilde. Want de verschillende faculteiten lagen over de hele stad verspreid. Daarom liet het Staatsministerium für Wissenschaft und Kunst de mogelijkheden voor verdere ontwikkeling onderzoeken. Er werd gekozen voor een aantal braakliggende terreinen en de aangrenzende gebouwen, die al eigendom van de deelstaat waren. De daarop volgende jaren werden gekenmerkt door omvangrijke verbouw- en nieuwbouwwerkzaamheden. Onder de bestaande gebouwen bevond zich een ook een kantoorgebouw met talrijke kleine kantoren die niet geschikt waren voor een hogeschool. Na vier jaren van verbouwingen ontstonden hier drie collegezalen, 20 seminar- en 15 practicumlokalen.

De nieuwbouw van het laboratorium voor bouwkunde en voor natuurwetenschappen passen harmonieus in het totaalbeeld van de bestaande gebouwen. Na oplevering ontving de opdrachtgever Staatsbetrieb Sächsisches Immobilien- und Baumanagement in 2009 de gerenommeerde architectuurprijs van de stad Leipzig. En de studenten kregen een indrukwekkende campus. Bovendien kunnen de studenten zich nu meer op hun werk concentreren in plaats van grote afstanden te moeten afleggen naar de dichtstbijzijnde faculteit.

Korte afstanden zijn er ook naar de nieuwe bibliotheek, die zich direct naast het eveneens nieuw gebouwde mediacentrum bevindt. De bibliotheek en het mediacentrum zijn vormgegeven door het Berlijnse architectenbureau Léon Wohlhage Wernik. De gevel van de bibliotheek bestaat uit witte, reflecterende glazen mozaïekstenen. Binnen domineert architectonische beton in combinatie met krachtige kleuren, bijvoorbeeld bij de blauwe en groene zitgelegenheden. Groen zijn ook de vloer- en traplopers gehouden in het royaal vormgegeven trappenhuis. Deze krachtige kleur vormt een spannend contrast met de grijze muren. Passend daarbij hebben de architecten Léon Wohlhage Wernik gekozen voor het schakelaarprogramma Gira E2. Dit verbindt een puristische vormgeving met een hoge kwaliteit: de schakelaarserie E2 is van breukvast thermoplast met een elegant, licht gematteerd oppervlak.

Ook niet-studenten hebben toegang tot de bibliotheek met 800 werkplekken. Om bezoekers en studenten niet de weg kwijt te laten raken, zijn de ruimten op alle verdiepingen identiek en helder geordend. Saai is het echter nergens: de leeszalen hebben verschillende kleuren, liggen versprongen en strekken zich uit over twee verdiepingen. Studenten, onderzoekers en geïnteresseerden kunnen zich op individuele werkplekken en in groepsaccommodaties bezighouden met wetenschappelijk literatuur – in een bibliotheek die het karakter heeft van een openbare en sociale ruimte.

Architectuur

Léon Wohlhage Wernik
Leibnizstraße 65
D-10629 Berlin
Tel.: +49 (0)30 3276000
post@leonwohlhagewernik.de
www.leonwohlhagewernik.de

Fotogalerij

De gevel van de bibliotheek bestaat uit witte, reflecterende glazen mozaïekstenen.

De nieuwbouw van het laboratorium voor bouwkunde en voor natuurwetenschappen passen harmonieus in het totaalbeeld van de bestaande gebouwen.

Binnen domineert architectonische beton in combinatie met krachtige kleuren, bijvoorbeeld bij de blauwe en groene zitgelegenheden.

De krachtige kleur vormt een spannend contrast met de grijze muren.

Groen zijn ook de vloer- en traplopers gehouden in het royaal vormgegeven trappenhuis.
Foto's: Christian Richters

Service

TOP

Gira maakt op het domein gira.com gebruik van cookies. Door het bezoeken van onze website stemt u in met het plaatsen van cookies. Meer informatie over de door ons of derden gebruikte cookies en de mogelijkheden om het plaatsen ervan te voorkomen vindt u in onze privacyverklaring.

Accepteren
 
Weigeren