Service
Referenties

Unilever-gebouw – HafenCity Hamburg

Eerste adres in Hamburg: het Unilever hoofdkantoor ligt direct aan de Elbe.

Als een zeil in de wind

Alleen al de locatie is uniek: HafenCity Hamburg, op de Strandkai direct aan de Elbe, met de Elbphilharmonie aan de ene en de cruiseterminal aan de andere kant, de Marco-Polo-Terrassen om de hoek. Op deze markante locatie va het op dit moment grootste binnenstedelijke bouwproject in Europa heeft Unilever Deutschland haar nieuwe hoofdkantoor gebouwd. Het door Behnisch Architekten uit Stuttgart ontworpen. 30.000 vierkante meter grote gebouw is op talloze manieren grensverleggend. Het hart, een reusachtig daglichtovergoten atrium, wordt omarmd door zes verdiepingsniveaus. Op de begane grond nodigen winkeltjes, café's en restaurants bezoekers uit tot flaneren en verpozen. Daarboven bevinden zich de werkplekken van bijna 1.200 Unilever-medewerkers, die eveneens graag gebruik maken van de de open ruimte en de gastronomie.

Ecologische aspecten en energetische concepten bepaalden ontwerp en realisatie van het gebouw, dat meermaals is onderscheiden. Een centrale rol was daarbij weggelegd voor de verlichting – bij de algemene verlichting van werkplekken en functiegebieden is uitsluitend LED toegepast. Ten opzichte van gangbare verlichtingsconcepten is het stroomverbruik tot 70 procent lager. Zeer spectaculair zijn de beide LED-lichtringen die boven het atrium lijken te zweven. Meer dan 3.000 LED's zijn hieron verwerkt. De zonwering-glasgevel rondom ondersteunt het energetische gebouwconcept door een hoge daglichttransmissie, maar beschermt tegelijkertijd tegen een te hoge warmte-inbreng bij intensieve zonnestraling.

Om de gevel te beschermen tegen het wisselende zeeklimaat, wordt deze vanaf de eerste verdieping en hoger beschermd door een ervoor aangebrachte transparante kunststof cocon. Tegelijkertijd herinnert de filigreine omhulling aan een zeil en roept daardoor associaties op met een schip: Onder de juiste weersomstandigheden bolt het op en ruist in de wind. Tot de stijlvolle inrichting van het Unilever-gebouw paste de vormstrenge schakelaarserie Gira E2, die in zuiver wit glanzend werd geïnstalleerd. Omdat het materiaal bestaat uit breukvaste en UV-bestendige thermoplast, is de schakelaar ook toegepast in de openbare ruimten.

Architectenbureau

Behnisch Architekten, Stuttgart
Rotebühlstraße 163A
D-70197 Stuttgart
Tel.: +49(0)711 60 77 20
ba@behnisch.com
www.behnisch.com

Gebouwentechniek

HKP Ingenieure GmbH
Dirk Hohenfeld, Marco Karau
Bei den Mühren 91
D-20457 Hamburg
Tel.: +49(0)40 3696 800
info@hkp-ingenieure.de
www.hkp-ingenieure.de

Elektrotechnische installatie

Bauer Elektroanlagen GmbH Halle
Grenzstr. 37
D-06112 Halle
Tel.: +49(0)345 5703-0
halle@bauer-netz.de
www.bauer-netz.de

Fotogalerij


Het hart van het gebouw is een daglichtovergoten atrium, dat wordt omarmd door zes verdiepingsniveaus.

Associatie met een schip: om de gevel tegen het hardvochtige zeeklimaat te beschermen, wordt deze omhuld door een transparante kunststof cocon.

Foto's: Adam Mørk

Service

TOP

Gira maakt op het domein gira.com gebruik van cookies. Door het bezoeken van onze website stemt u in met het plaatsen van cookies. Meer informatie over de door ons of derden gebruikte cookies en de mogelijkheden om het plaatsen ervan te voorkomen vindt u in onze privacyverklaring.

Accepteren
 
Weigeren