Service
Referenties

Kantoorgebouw Formstelle in Töging am Inn

Aluminium is het toverwoord, als het om het kantoor Formstelle gaat.

Een zee van honingraten

In de jaren '20 ontwikkelde de gemeente Töging am Inn zich tot industriële vestigingsplaats door de vestiging van de Vereinigte Aluminium Werke en de bouw van een waterkrachtcentrale. De aluminiumproductie werd weliswaar in de jaren '90 beëindigd, maar de historische bouwwerken bepalen tot op de dag van vandaag het stadsbeeld.

Aluminium is het toverwoord, als het om het kantoor Formstelle gaat. Het gebouw bevindt zich bij de ingang van de voormalige aluminiumfabriek, het gelijkvloerse paviljoen met de markante aluminiumfaçade is ontworpen door FORMAT ELF Architekten. Natuurlijk is dit het hoofdkantoor van de architecten Stefan Hanninger en Robert Maier en hun team. Er werden hoge eisen aan het gebouw gesteld: Het seminar- en koffiehuis Netzwerk en de kantine waren al op het perceel voorhanden evenals het enorme aantal bomen. De nieuwbouw moest daarin worden ingebed, werkruimtes die helder en vol licht zijn was het doel.

Er is een langgerekt, slank paviljoen ontstaan met een extravagante façade van aluminium. Voor de zeshoekopeningen moest eigenhandig een programma voor de freesmachine geschreven worden. Volgens de architect heeft elke opening een ander formaat – maar dit blijft het geheim van het programma. Om een natuurlijk licht voor de werkplekken te garanderen, werd het verloop van de openingen in de façade zo ontworpen, dat de grootste openingen zich in het gedeelte bevinden waar de grootste schaduwen van de bomen optreden. Om ervoor te zorgen dat de façade bij het beluchten ook elegant blijft, viel de keus op een vlak ingewerkte verglazing van de zuidelijke façade: speciaal voor dit object geproduceerde vensterruiten met een gewicht van circa 400 kg maken van het paviljoen een echte blikvanger.

De interieurinrichting volgt het uiterlijk voorkomen: de kleuren zwart en wit domineren, ontleend aan de façade. De door FORMAT ELF Architekten zelf ontworpen bureautafels zijn wit gehouden, als contrast zijn de omhullingsoppervlakken zwart. Passend bij het geheel viel de keuze op het schakelaarprogramma Gira E2, waarvan het minimalistische design en de heldere vormentaal uitstekend aansluiten bij het binnenhuisarchitectuurconcept. Voor een vriendelijke sfeer en optimaal licht zorgt een witte vloerafwerking. Celbureaus en open werkplekken creëren de best mogelijke omstandigheden voor de creatieve koppen voor architectonisch attractieve gebouwen zoals dit paviljoen.

Het jonge en dynamische architectenteam heeft al verschillende Awards gekregen. Na het winnen van de Beierse Tourismus Architekturpreis Artouro ontving het zeskoppige team de internationale prijs voor architectuur AIT Award 2014. Zij kregen de derde prijs in de categorie Office/Administrations.

Opdrachtgever en architectuur

FORMAT ELF ARCHITEKTEN
Werkstraße 12
84513 Töging am Inn
Duitsland
Tel +49 86 31 98 86 40
Fax +49 86 31 98 86 42 9
hallo@formatelf.de
www.formatelf.de

Productinformatie

Schakelaarprogramma Gira E2

Fotogalerij

Aluminium is het toverwoord, als het om het kantoor Formstelle gaat.

Foto: FORMAT ELF ARCHITEKTEN

Er is een langgerekt, slank paviljoen ontstaan met een extravagante façade van aluminium.

Foto: FORMAT ELF ARCHITEKTEN

Celbureaus en open werkplekken creëren de best mogelijke omstandigheden voor de creatieve koppen voor architectonisch attractieve gebouwen zoals dit paviljoen.

Foto: BETTINA KIRMEIER

De interieurinrichting volgt het uiterlijk voorkomen: de kleuren zwart en wit domineren.

Foto: BETTINA KIRMEIER

Service

TOP

Gira maakt op het domein gira.com gebruik van cookies. Door het bezoeken van onze website stemt u in met het plaatsen van cookies. Meer informatie over de door ons of derden gebruikte cookies en de mogelijkheden om het plaatsen ervan te voorkomen vindt u in onze privacyverklaring.

Accepteren
 
Weigeren